Consultația gastroenterologică

Deși o consultație gastroenterologică este recomandată anual, pentru a preveni apariția oricărei probleme de sănătate legată de funcționarea tubului digestiv, majoritatea lasă o astfel de recomandare pe ultimul loc, amânând momentul până la apariția unor simptome deranjante care fac vizita la specialist obligatorie.

Gastroenterologia este concentrată pe studiul fiziologiei și patologiei tubului digestiv, care cuprinde esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul, sigmoidul, rectul, ficatul, colecistul și pancreasul. Durerile localizate în aceste zone transmit pacientului necesitatea unei consultații, majoritatea diagnosticelor fiind astfel date după ce problema a apărut deja și boala se manifestă, cauzând neplăceri.

Metodele de diagnostic cuprind pe lângă consultația clasică și endoscopia digestivă superioară, colonoscopia, biopsia, ecografia abdominală și pelvină, dar și o serie de alte intervenții ușoare care ajută la stabilirea unui diagnostic cert, necesar pentru alcăturirea unui plan de tratament. Acesta se stabilește consultând pacientul, dar și istoricul său medical, alte boli, precum și tratementele în desfășurare, dar și posibilele reacții alergice pe care le poate dezvolta de la medicamentele prescrise.

O simplă consultație poate duce la stabilirea unui diagnostic comun, precum o banală constipație, vindecabilă în doar câteva zile cu un tratament ușor și un regim alimentar stabilit de medicul gastroenterolog; dar și la descoperirea problemelor care necesită planificarea unui tratament cu bătaie lungă.

Tocmai pentru a evita neplăcerea descoperirii apariției unor boli care împiedică desfășurarea normală a activităților de zi cu zi (cancer de colon, cancer de pancreas, tumori ale ficatului, ciroză hepatică etc.), este importantă luarea în calcul a unui control anual.

Este mult mai ușor să preveniți o boală printr-un stil de viață sănătos, care include controale regulate și un minim amestec al medicului în activitățile dumneavoastră de zi cu zi decât să luptați pentru a combate o problemă deja existentă.

Pentru mai multe detalii legate de problemele de sănătate care vă preocupă, precum și pentru stabilirea unui consult gastroenterologic, vă rog apelați numărul XXX.

Multă sănătate!

Dr. Răzvan DIACONESCU