Consult general
Din nefericire, bolile aparatului digestiv sunt extrem de frecvente, iar lipsa simptomelor nu este un indiciu al stării de sănătate. Pentru a preveni orice problemă, consultul gastroenterologic anual este recomandat indiferent de vârstă.
Endoscopia digestivă superioară (gastroscopie)
Pentru efectuarea unei endoscopii digestive superioare este nevoie de doar 20 de minute, din care aproximativ cinci sunt folosite pentru examinarea propriu-zisă a stomacului, esofagului și duodenului. În general, endoscopia se face la recomandarea medicului de familie, a unui gastroenterolog sau a unui chirurg, însă aceasta se poate efectua și la cerere.
Colonoscopie
Cu ajutorul colonoscopului (un mic instrument medical care are atașată o cameră), medicul poate efectua o investigație atentă a intestinului gros, pentru a descoperi posibili polipi, zone ulcerate, inflamate, hemoragii sau chiar tumori.
Biopsie
Biopsia este folosită pentru a preleva un fragment de țesut sau organ cu scopul de a observa și infirma sau confirma apariția unei boli. Efectuarea unei biopsii gastrice/colonice de către un medic examinator este obligatorie pentru a diagnostica cu acuratețe o serie de probleme de sănătate înainte trasării unui plan de tratament.
Ecografie abdominală si pelvină
Ecografia este cea mai la îndemana investigație în explorarea non-invazivă a abdomenului și pelvisului. Astfel, cu ajutorul sondei ecografului pot fi depistate diverse modificări de structura ale organelor abdominale și pelvine, modificări care nu sunt neapărat simptomatice. Ca atare, ecografia poate fi folosită ca primă etapă în identificarea multor patologii din sfera gastroenterologică.