FibroScan, cunoscut și sub denumirea de elastografie hepatică, reprezintă o metodă neinvazivă utilizată pentru evaluarea și cuantificarea fibrozei hepatice în cazul hepatitelor și a cirozei. Studiile au demonstrat o corelație directă între gradul de fibroză și elasticitatea hepatică în cadrul acestei evaluări.

În ce constă testul cu FibroScan?

Principiul elastografiei este simplu: cu cât ficatul este mai rigid, cu atât gradul de fibroză este mai mare. FibroScan utilizează o sondă de ecografie care emite ultrasunete și un impuls vibrator. Acestea sunt transmise în interiorul ficatului și detectate de aparat pentru evaluarea elasticității acestuia.

Aparatul măsoară viteza de propagare a undelor vibratoare prin ficat. În zonele în care există țesut hepatic rigid, vibrațiile se deplasează mai rapid, iar gradul de fibroză este direct proporțional cu această viteză de recaptare a undelor. Un software special calculează elasticitatea prin determinarea mediei a cel puțin zece măsurători efectuate în aceeași zonă de impact, asigurând obținerea unui rezultat precis.

Care sunt beneficiile utilizării FibroScan în comparație cu metodele clasice de evaluare a fibrozei hepatice?

  • Neinvaziv și nedureros. FibroScan oferă o evaluare a fibrozei hepatice printr-un test neinvaziv și nedureros, eliminând necesitatea unei biopsii hepatice.
  • Simplu, rapid și reproducibil. Procedura este simplă, rapidă și poate fi repetată pentru o evaluare reproductibilă a fibrozei.
  • Rezultate Imediate. Rezultatele sunt disponibile imediat după efectuarea testului, oferind informații prompte medicului și pacientului.
  • Flexibilitate în testare. Procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, fiind utilă în special pentru monitorizarea eficacității tratamentului.

Orientare corectă pentru tratament. Rezultatele precise ale FibroScan permit medicului să stabilească un tratament corespunzător, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților și prelungirea acesteia.

Alternativă la biopsia hepatică. FibroScan reprezintă o alternativă eficientă la biopsia hepatică, având performanțe similare. În contrast, biopsia hepatică este invazivă, dureroasă și prezintă riscuri și complicații.

Util în diverse afecțiuni hepatice. FibroScan este benefic în evaluarea fibrozei hepatice în cazul unor afecțiuni precum hepatita cronică virală, hepatopatie alcoolică, ciroză hepatică, boli de ficat cu icter prelungit, hemocromatoză, hepatite cronice toxice sau medicamentoase, steatoză hepatică non-alcoolică, evaluarea post-transplant etc.

Evitarea biopsiei chirurgicale. FibroScan reduce necesitatea biopsiei chirurgicale, oferind informații esențiale pentru diagnostic și tratament.

Acestea sunt câteva dintre avantajele aparatului FibroScan, contribuind la eficiența și siguranța evaluării fibrozei hepatice.

Afecțiunile care cresc probabilitatea dezvoltării cirozei hepatice:

 

Hepatita cronică virală B

Hepatita cronică virală C

Boala ficatului gras non-alcoolic

Boala ficatului alcoolic (hepatita alcoolică)

Hepatita autoimună

Hepatite toxice și medicamentoase

Boli genetice: hemocromatoza și boala Wilson.