Pregătire, alimente permise și recomandări

Pregatirea pentru colonoscopie presupune respectarea unui regim alimentar strict si administrarea anumitor laxative osmotice pentru curatarea intestinului.

Curățarea intestinală preparatorie:

  • Medicul îți va prescrie un lichid de curățare (de obicei, o soluție de polietilenglicol) pentru a pregăti intestinul. Acest lichid ajută la eliminarea reziduurilor și a fecalelor din intestin pentru o vizualizare clară în timpul colonoscopiei.
  • Urmărește cu atenție instrucțiunile de utilizare ale lichidului de curățare și asigură-te că urmezi programul specificat.

Alimente permise înainte și după colonoscopie

Recomandări cu privire la alimentele pe care ar trebui să le eviți în zilele de pregătire pentru colonoscopie:

  1. Alimentele cu fibre: Evită alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele crude, cerealele integrale, nucile și semințele. Acestea pot crea reziduuri în colon și pot afecta vizualizarea.
  2. Alimentele grase: Reduți consumul de alimente grase și prăjite, pot îngreuna procesul de curățare a intestinului.
  3. Lactate: Evită consumul de produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, deoarece acestea pot fi mai dificil de digerat.
  4. Carne roșie: În general, evită carnea roșie înainte de colonoscopie, deoarece poate necesita mai mult timp pentru a fi digerată.
  5. Băuturile cu alcool
  6. Băuturile carbonatate, pot provoca balonare.
  7. Cafeaua și ceaiul, acestea pot afecta digestia și hidratarea.
  8. Mâncarea picantă, acestea pot irita stomacul și intestinul.
  9. Ciocolata: Ciocolata poate conține grăsimi și potasiu, așa că este bine să o evitați înainte de procedură.
  10. Alimentele cu semințe: Evită semințele, cum ar fi cele din roșii sau castraveți, deoarece pot rămâne în intestin și pot afecta vizualizarea.

După colonoscopiei, pacientului ii este permis să revină la alimentația solidă cu un conținut scăzut de fibre animale, care să cuprindă: biscuiți cu sare, pâine prajită, omletă, legume fragede preparate prin fierbere, conserve de fructe, iaurt, budincă, piure de cartofi, unt, pește proaspăt.

Hidratarea este esențială și trebuie asigurată printr-un consum optim de apă, ceaiuri, suc de fructe, și supe pentru compensarea pierderilor lichidiene de dinaintea investigației.

Este recomandată evitarea consumului de carne, semințe, cereale integrale, legume crude, porumb, fructe uscate, nuci, grasimi și condimente pentru o perioadă de 2 săptămâni după realizarea intervenției, mai ales în cazul care aceasta a presupus îndepărtarea de polipi intestinali.

INDEX

VEZI TARIFE

PROGRAMEAZĂ-TE

SERVICII

GALERIE VIDEO